Fotoboek van de opgravingen en vondsten van de Paters Dominicanen bij de de prehistorische vuursteenmijnen te Rijckholt in 1929, geschonken aan René graaf de Geloes

vorige

Thumbnails-index

volgende

Pagina 23 fotoboek: foto's 48-49: Vondsten van Joseph Hamal-Nandrin tijdens zijn opgravingen

Foto 48:  Hertshoorn artefac:
Deze artefact vertoont zeer zichtbare zaagsporen op het gebogen deel; het kan niet als houweel gebruikt zijn vanwege de vorm.
 Lengte van de hertzhoorn delen: 33 en 27 cm.  Aangezien dit soort vormen ook gevonden zijn bij andere vuursteenmijnen (bijv. Spiennes) wordt aan het volgende gedacht: Waarschijnlijk gebruikt om met hulp van touwen de ladingen vuursteen naar boven te brengen die uit de galerijen zijn gehaald. deze touwen zullen dan waarschijnlijk van haken voorzien zijn.
Joseph Hamal-Nandrin en zijn team ontdekten hier een aanzienlijke stapel gesneden vuurstenen waaronder een vrij groot aantal hamerstenen, kernen, messen, pikhouwelen, bijlen, bijlen, drie grote schrapers enz.

Foto 49: De Noord helling op 23 april 1923, de vindplaats waar Joseph Hanal-Nandrin zes dagen eerder een schedel van een jonge vrouw had ontdekt.
Op de foto staan de volgende personen: Prof. Hamal-Nandrin, dr. Herman Davin, Oscar Fryns (uit Jemappes), Joseph Evers (docter in de theologie en folosofie van het klooster van Averbode),
Pierre Driessen (kapelaan uit Gronsveld), Mathieu Wolfs, (landbouwer uit St. Geertruid) Jean (Zjang) Rompelberg (een voorgraver uit Rijckholt) en Alphonse van de Weyer (een voorgraver uit Luik)
(zie ook pagina 21 fotoboek)
Voor meer informatie over de vondst van deze schedel, zie afzonderlijk hoofdstuk op de pagina: Prof. J. Hamal-Nandrin

Deze foto's uit het fotoboek zijn gepubliceerd in een publicatie van Hamal-Nandrin en Servais in 1923. De graaf kreeg ze geschonken als dank voor zijn ondersteuning bij de opgravingen van Hamal-Nandrin.
 

Voor meer achtergrondinformatie over dit fotoalbum en de bijzondere collectie van René graaf de Geloes zie de pagina: Geschiedenis van de Paters Dominicanen te Rijckholt

 Pagina 23 fotoboek : Vondsten van Hamal Nandrin: Hertshoornen artefact en foto vindplaats menselijke schedel

De foto's op deze pagina zijn beschikbaar gesteld door Jean Pierre de Warrimont en Luc Amkreutz
© 2015 Jean Pierre de Warrimont en Luc Amkreutz

Thumbnails-index